DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

La Generalitat presenta el Pla Astrea de finançament bonificat a personal treballador autònom i pimes per a la transformació sostenible d'espais de treball

La Generalitat presenta el Pla Astrea de finançament bonificat a personal treballador autònom i pimes per a la transformació sostenible d'espais de treball

 

  • El vicepresident segon advoca per "potenciar noves formes de finançament verd que avancen cap a la sostenibilitat sense deixar arrere a ningú"
  • El director de l'IVF incideix en què "ajudarem a finançar obres en oficines i espais de treball per a fer-los més confortables i sostenibles amb préstecs bonificats"


 

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el director de l'Institut Valencià de Finances, dependent de la Conselleria d'Hisenda, Manuel Illueca, han presentat el Pla Astrea, un programa de finançament bonificat per a la transformació sostenible d'espais de treball.

El pla naix amb la intenció d'incloure a les micropimes i als autònoms en la renovació sostenible d'espais de treball fomentant tècniques com la hipocarbonizació de l'entorn construït i la necessària transformació dels llocs que habiten en arquitectures que promoguen la igualtat i el benestar.

Un pla que s'emmarca en la línia de crèdit bonificada ‘Reactiva IVF' de l'Institut Valencià de Finances que ofereix als professionals interessats préstecs que incorporen un Tram no reembolsable (TNR) o ajuda directa que pot aconseguir fins al 10% del valor nominal del mateix amb un màxim de 25.000 euros".

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha assegurat que el Pla Astrea "potència noves formes de finançament verd que avancen cap a la sostenibilitat sense deixar arrere a ningú", fent referència a personal treballador autònom i les petites i mitjanes empreses que formen el gruix de l'economia valenciana.

Héctor Illueca ha declarat que la crisi sanitària ha obligat a reflexionar i repensar els espais de treball i dels habitatges. Per això, "volem incentivar reformes amb un disseny inclusiu d'espais, que aposten per la qualitat dels materials, el benestar dels usuaris, l'ús de productes sostenibles en la construcció, l'eficiència energètica i la gestió eficaç de l'aigua i els residus, tenint en compte que consumeixen aproximadament el 13% de la demanda energètica del país".

Per part seua, el director de l'Institut Valencià de Finances ha apuntat que des de la Generalitat "som cada vegada més conscients dels problemes econòmics que pateixen en l'actualitat moltes petites i mitjanes empreses, la qual cosa provoca que siguen poques entitats les que les que emprenen actualment actuacions de transformació sostenible en els seus espais de treball".

Així, ha posat en valor, "l'esforç conjunt dels departaments d'Habitatge i Hisenda per a oferir a través de la línia Reactiva préstecs bonificats amb tipus d'interés reduït del 1,5% i trams no reembossables per a aquelles entitats que desitgen augmentar l'eficiència energètica de les seues oficines i amb condicions especials per a aquells situats en municipis en risc de despoblació, que veuran reduït el tipus d'interés fins al 0%".

"El nostre objectiu és garantir que totes aquelles microempreses i persones autònomes responsables energèticament i compromesos amb la sostenibilitat, tenen els recursos disponibles al seu abast".

Actuacions finançades

Les mesures de sostenibilitat a incorporar en les obres dels espais per als quals se sol·licita finançament es refereixen a actuacions encaminades a fomentar el disseny inclusiu; millorar la qualitat, confort i benestar de l'estança; utilització d'usos sostenibles; valorització i separació de gestió dels residus; estalvi d'aigua i d'energia.

Els pressupostos de la Vicepresidència Segona per a 2023 contemplen 200.000 euros per a finançar els trams no reembossables o ajudes directes que inclouran els préstecs aprovats en el marc del Pla Astrea. Es tracta d'una assignació nominativa en l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a contribuir a la bonificació d'interés per al finançament de préstecs per a autònoms i microempreses a fi de generar un producte financer destinat a incentivar la transformació/adaptació d'espais amb criteris de sostenibilitat.

Una altra de les condicions per a optar a aquestes ajudes és l'elaboració d'una Memòria d'actuacions, que han de plantejar un enfocament d'intervenció sostenible que garantisca una millora de les condicions de l'espai. Almenys s'haurà de complir cinc de les mesures proposades en el Set que es poden consultar en la web de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Una vegada finalitzades les obres, el beneficiari remetrà a l'IVF un informe de justificació d'actuacions executades.

Participants

En la presentació del pla, també han participat la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i la directora general d'Innovació en la Construcció, Nuria, Matarredona.

A continuació, el director de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible de la Universitat d'Alacant, Antonio Macià, ha oferit la conferència ‘Transformar el meu lloc de treball en verd'. Seguidament, per part de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, Pepe Cosín, han centrat la seua exposició en ‘Una reforma sostenible".

Finalment, la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano, ha explicat la Guia de Disseny d'Oficines amb distintiu Benestar en Espais Sostenibles (BES), una eina promoguda per la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica en col·laboració amb l'IVE.