DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

La Generalitat finança 34 projectes empresarials en municipis en risc de despoblament que beneficien 83.000 persones

La Generalitat finança 34 projectes empresarials en municipis en risc de despoblament que beneficien 83.000 persones

 

 

  • L'IVF, en col·laboració amb AVANT, concedeix préstecs a interés zero per un import de prop de 2 milions
  • El 81 % de les ajudes les han rebudes empreses de la província de Castelló
  • El Consell també aplica una fiscalitat diferent a les empreses instal·lades en zones despoblades, amb deduccions que arriben a 9.000 euros en la renda
  • Jeannette Segarra: "Estem treballant perquè la iniciativa privada aflore en els territoris en risc de despoblament fent costat a grans empreses i pimes"
  • Des de la Direcció General d'Indústria s'han concedit enguany ajudes per prop de 700.000 euros a pimes industrials d'aquests municipis

 

07-01-2023 - 

La Generalitat està finançant 34 projectes empresarials en municipis en risc de despoblament mitjançant préstecs bonificats a interés zero, per un import global d'1,89 milions d'euros.

El programa, finançat per l'Institut Valencià de Finances (IVF) en col·laboració amb l'Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT), permet promoure noves oportunitats empresarials que generen riquesa, ocupació i donen servei en aquests municipis.

La Generalitat està impulsant la iniciativa privada als territoris en risc de despoblament "mitjançant préstecs a interés zero, fiscalitat diferenciada i ajudes a la industrialització", ha assenyalat la directora d'AVANT, Jeannette Segarra.

De les 34 operacions realitzades, la major part, un total de 26, procedeixen de les comarques de Castelló amb crèdits per valor d'1,54 milions d'euros, que suposen el 81 % del total. A la província de València han sigut sis els préstecs sol·licitats, per un import total de 144.000 euros, i dos a Alacant, per un import de 179.600 euros.

La mesura beneficia més de 83.000 persones que resideixen en aquestes zones. Cal recordar que dels 178 municipis AVANT, considerats en risc elevat de despoblament, en pertanyen 84 a les comarques de Castelló, 65 a València i 29 a Alacant.

Segarra ha assenyalat que "amb aquestes accions el que busquem és que la iniciativa privada hi aflore, fer costat a les grans, i també a les mitjanes i petites, empreses tan necessàries per a generar activitat econòmica i ocupació en aquests territoris".

Per a Segarra, "la lluita d'aquest govern per acabar amb el desequilibri territorial comprén diverses accions en tots els fronts possibles", des del suport a l'autonomia dels ajuntaments, mitjançant els fons de cooperació i els programes específics que realitza l'Agenda AVANT, fins a "tota l'acció desenvolupada pel Consell encaminada a impulsar l'economia i generar oportunitats per al sector privat en aquestes zones".

A aquesta iniciativa se suma la fiscalitat diferenciada que ha posat en marxa la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic en aquest 2022, la qual cosa permet a les persones titulars d'aquests negocis, instal·lats en localitats en risc, la deducció d'un màxim de 9.000 euros en la seua declaració de la renda.

Ajudes a la industrialització

D'altra banda, la Generalitat, a través de la Direcció General d'Indústria, Energia i Mines, ha invertit en 2022 prop de 700.000 euros en ajudes a les petites i mitjanes empreses de comarques en risc de despoblament, per a donar-los suport a la industrialització.

Jeannette Segarra ha assenyalat la importància de fer costat a les pimes industrials, especialment en aquests territoris, per a "contribuir a la innovació de les zones rurals, generar activitat econòmica i ocupació", i hi ha afegit que aquests negocis xicotets "fomenten l'economia circular al municipi i garanteixen serveis bàsics a la ciutadania".

En total s'han injectat 694.170 euros en els negocis de les comarques del Baix i Alt Maestrat, a Castelló; la Vall de Cofrents-Aiora, els Serrans i la Plana d'Utiel-Requena, a València, i al Comtat d'Alacant.

Les ajudes en matèria d'industrialització per a inversions de pimes industrials de la Comunitat pretenen millorar la competitivitat i la sostenibilitat de sectors determinats, dins de la cinquena fase d'implantació del Pla estratègic de la indústria valenciana (INPYME).  

La major part de les indústries de la Comunitat Valenciana es troben a les zones litorals, per la qual cosa el Consell està fent "un gran esforç", a través de la Conselleria d'Economia, per a fer costat a les iniciatives xicotetes i "atraure també la gran indústria cap a les zones d'interior", ha conclòs la directora de l'Agenda AVANT.