DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

Illueca: 'El nou pla de viabilitat per a la SGR permetrà que les entitats financeres tornen a confiar en la solvència d'aquesta entitat'

El director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha manifestat hui que "el nou pla de viabilitat per a la SGR permetrà que les entitats financeres tornen a confiar en la capacitat d'aquesta entitat". Segons Illueca, després del fracàs del pla de viabilitat dissenyat per l'anterior Consell, "el nou full de ruta contempla que la SGR complisca les ràtios de solvència i patrimoni i optimitze la venda de la seua cartera".

"Així -ha prosseguit-, a curt termini aquesta entitat podrà cancel·lar deute i reprendre la seua activitat habitual amb el suport de les principals entitats financeres, com Bankia i Banc Sabadell, que representa un 62% de la totalitat del 'pool' d'entitats creditores de la SGR".

El director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF) ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant de la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts, per a explicar el nou pla de viabilitat dissenyat per a la SGR, així com les directrius que guiaran l'actuació del nou banc públic de la Generalitat.

Com ha explicat el director, "a finals de 2015 la situació davant la qual es trobava la SGR era realment dramàtica. El risc viu havia caigut considerablement i la falta de confiança dels agents econòmics era una realitat. Encara que en un inici la IGAE va suggerir sectoritzar el deute bancari de la SGR com a deute de la Generalitat, a proposta de l'IVF es va optar per considerar l'aval de 200 milions de la Generalitat, amb venciment en 2018, com a dèficit de 2015, amb la qual cosa el Banc d'Espanya computa eixe aval com a deute de la Generalitat i açò permet finançar eixos 200 milions amb càrrec al FLA".

"Així, després del venciment anticipat de l'aval amb càrrec al FLA, el nou pla de viabilitat contempla l'amortització del deute bancari subordinat per valor de 167,9 milions i, per mitjà d'un aval, es destinarà un romanent de 26,2 milions per a pagar el deute prioritari. Així mateix, aquest pla contempla l'amortització de 221,3 milions de deute bancari prioritari. Amb tot, el resultat final és que el deute bancari de la SGR passe de 389 milions a 93 milions d'euros", ha dit Illueca.

"Hem d'establir les vies perquè l'aval de 26,2 milions d'euros siga recuperat per la Generalitat, per a evitar que puga ser considerat ajuda d'Estat no compatible. Per això, una societat dependent de la Generalitat adquirirà una cartera d'actius de la SGR, composta per terrenys i solars urbans, naus industrials, etc., el valor inicial de la qual s'estima en 96 milions d'euros, però atés que alguns d'aquests béns no estan encara adjudicats, calculem que el valor real pot estar entorn dels 60 milions", ha explicat Illueca.

"Sabem que en un principi aquesta operació suposarà pèrdues, però aconseguirem donar un futur a aquesta entitat, la situació de la qual era realment dramàtica. Hem de ser conscients a més que una reestructuració no es fa amb promeses, sinó que requereix diners", ha afirmat Illueca.

Full de ruta del nou banc públic

Així mateix, en la compareixença de hui, el director general de l'IVF ha explicat les línies bàsiques que guiaran l'activitat del nou banc públic de la Generalitat que està previst que siga una realitat a mitjan 2018, quan es faça efectiva l'escissió de l'IVF, que retindrà l'activitat pública de gestió del deute, crèdit al sector públic, supervisió d'entitats financeres, l'agència de certificació i la consultoria financera de la Generalitat, i el nou banc públic, des d'on s'exercirà la labor de crèdit al sector privat.

"Aquest nou Banc de la Generalitat -ha afirmat Illueca- comptarà amb un capital de 200 milions d'euros, 250 de passiu privat, i tindrà la garantia de la Generalitat. Serà una entitat totalment sanejada i el seu Consell General estarà compost per una majoria de membres independents. A més, apostarem fermament per la banca en línia, com a model per a arribar més lluny, atés que l'actual IVF compte només amb una seu física".

"Fins a l'escissió definitiva d'aquestes dos àrees d'activitat, l'actual IVF està avançant en àrees com la separació de l'activitat pública i el finançament privat, l'àrea de política financera i l'àrea d'inversions".

En la seua compareixença, el director general de l'IVF ha exposat al detall les sis línies de crèdit sectorial que ja ofereix aquest organisme, finançades amb capital de l'IVF, per un valor total de 45 milions d'euros i un impacte calculat de 90 milions. A més, ha destacat que l'IVF compta amb cinc instruments financers recolzats en finançament europeu, per valor de 30 milions d'euros, i un impacte total de 85 milions. "Estem parlant -ha resumit Illueca- d'un total de 175 milions d'euros de finançament empresarial destinats a promoure el canvi de model productiu a la Comunitat Valenciana".

"Quan vaig arribar a l'Institut Valencià de Finances -ha explicat el director general- feia anys que aquest organisme no prestava diners i s'havia convertit en quelcom que no tenia res a veure amb la funció per a la qual va ser creat".

Així, Manuel Illueca ha instat tots els partits representats en aquesta comissió a "sumar esforços, mirar cap al futur i reflexionar sobre com tirar endavant uns instruments financers tan bàsics i essencials per a l'entramat productiu d'aquesta comunitat, format bàsicament per xicotetes i mitjanes empreses, que requereix unes ferramentes de finançament específic. Hi ha eines semblants en altres comunitats espanyoles, en els 'landers' alemanys, i han d'existir també a la Comunitat Valenciana, on la nostra base empresarial són pimes de reduïda grandària que tendeixen a patir fallades de mercat en el seu finançament".

"Per tot això, és necessari fomentar aquestes eines i apostar més pels instruments de finançament i menys per les subvencions, com fins ara s'havia fet. Entre tots hem de facilitar la transició del Consell cap a aquesta nova filosofia", ha conclòs el director general de l'IVF.

13/10/2016