DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

Hisenda destinarà 178 milions a l'IVF per a donar liquiditat a les empreses i 193 milions a la DGTIC per a garantir l'educació i la justícia a distància

Hisenda destinarà 178 milions a l'IVF per a donar liquiditat a les empreses i 193 milions a la DGTIC per a garantir l'educació i la justícia a distància

 

  • La dotació per a la recuperació del sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia, creix fins als 106 milions, i la lluita contra la despoblació acumula el major increment en Presidència.

 

  • L'ATV disposarà de 53,4 milions per a lluitar contra el frau fiscal i Patrimoni augmenta fins als 33,7 milions per a la millora de l'eficiència i adequació a la pandèmia dels edificis públics.

 

  • Fons Europeus estarà dotat amb 12,3 milions per a millorar la gestió de les ajudes comunitàries i la xarxa COMDES –dependent de la DGTIC i que gestiona els serveis d'emergències–, amb 17,2.

 

  • Soler reivindica la reforma del sistema de finançament com a "objectiu principal de la conselleria" i incideix en què "s'han de plantejar solucions urgents per a frenar la inequitat financera".

 

 

València (06.11.19). El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat hui que el pressupost de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ascendirà a 375,7 milions d'euros, un 12,9% més que en 2020 "per a augmentar el suport financer al teixit productiu valencià a través de l'IVF i de les ajudes de Model Productiu, així com per a apostar decididament per la digitalització de l'administració, en la línia dels eixos bàsics per a la recuperació post COVID marcats per la Unió Europea"

 

Soler ha explicat que amb l'objectiu d'impulsar la reactivació econòmica,  l'Institut Valencià de Finances (IVF) comptarà amb 178 milions, la qual cosa suposa un 132% d'increment respecte a l'any anterior. "Ara més que mai urgeix augmentar el finançament i el suport a les empreses valencianes i ajudar-les a establir les bases de la recuperació".

 

Per la seua part , la Direcció General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DGTIC) aglutinarà el 51,4%del pressupost de la Conselleria d'Hisenda amb 193,1 milions amb l'objectiu de garantir l'educació i la justícia a distància i el teletreball en l'Administració, aspectes clau en l'actual context de pandèmia.

 

Això sí, Soler ha reivindicat com a "primer objectiu" de la Conselleria la reforma del model de finançament autonòmic "perquè és una qüestió d'equitat recollida en la Constitució". "Ha d'haver-hi igualtat de recursos entre les autonomies per a poder afrontar la recuperació en les mateixes condicions, per la qual cosa s'han de plantejar solucions urgents per a frenar la inequitat financera", ha reiterat el responsable d'Hisenda abans d'assenyalar que, en qualsevol cas, "el Consell continuarà augmentant els recursos destinats a polítiques socials i impuls de la inversió gràcies a la partida reivindicativa de 1.336 milions".

 

A més, l'eficiència i modernització de l'administració, la transformació del model econòmic com a garantia d'un futur sostenible, la millora de la gestió del patrimoni de la Generalitat i una major eficiència en la canalització dels fons europeus seran unes altres de les línies que guiaran l'actuació de la conselleria d'Hisenda.

 

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença aquest divendres en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts on ha exposat les línies principals de la inversió que realitzarà el seu departament durant l'exercici 2021. El conseller ha explicat també les grans línies que marcaran les polítiques que depenen de la Conselleria de Presidència.

 

Suport al teixit productiu com a garantia de la reactivació

 

Respecte al banc públic (IVF), Vicent Soler ha assenyalat que "ha permés des de la seua creació fer realitat multitud d'iniciatives emprenedores, que en condicions normals tindrien molt difícil l'accés al finançament de les entitats bancàries del mercat". "Per això, no és casual, sinó estratègic, que l'IVF siga l'ens que més creix del Sector Públic Instrumental amb 101 milions d'euros més, un 132%", ha apuntat Soler.

 

L'objectiu és posar en marxa la nova estratègia de suport financer a les empreses  valencianes a través de la creació de quatre fons (CREIX, IMPULSA, Resiliència i EMPRÉN) que mobilitzaran fins a 420 milions d'euros en un pla pluriennal. A això cal sumar les línies bàsiques i instruments financers habituals de l'IVF. "El suport financer de l'administració a les empreses valencianes és més important que mai en l'actual conjuntura", ha apuntat Soler.

A més, l'IVF inclou també entre els seus programes facilitar el finançament a municipis amb el risc de despoblament i incentivar inversions que permeten incrementar el nombre de llocs de treball amb contracte indefinit.

 

La digitalització de l'Administració com a instrument de canvi.

 

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) tindrà com a objectius principals en el pròxim exercici, facilitar la digitalització en l'educació i la justícia, principalment, a més de continuar impulsant el teletreball.

 

Per a això, aquest departament es dotarà d'un conjunt d'eines informàtiques complet i serveis associats que converteixen al programa "Sistemes d'Informació" en el qual compta amb un major pes en el pressupost d'Hisenda. Concretament, suposa el 40,9% del pressupost de la Conselleria amb una dotació de 153,5 milions d'euros, un 18,1% més que en 2020.

 

"Aquest programa és la base per a garantir una administració innovadora, eficaç i eficient, ja que ens permetrà disposar d'unes modernes  infraestructures i productes TIC per a donar així un millor servei a la ciutadania", ha indicat Soler.

 

En el programa Telecomunicacions, per part seua, estarà dotat amb 17,2 milions i tindrà com a objectiu estratègic augmentar el desplegament i manteniment de la xarxa que fa costat al servei d'emergències de la xarxa COMDES, una aplicació que garanteix la cobertura mòbil i que va resultar essencial per a la coordinació de serveis d'emergències en el Baix Segura durant la DANA en 2019.

 

El programa Innovació Tecnològica Educativa, amb una dotació de 22,4 milions d'euros, té com a objectiu estratègic la integració de les TIC en l'educació i l'impuls de la seua utilització en l'àmbit educatiu i familiar.

Destaca el Pla Mulan 21, que conformarà el marc d'educació a distància per als centres educatius i el Projecte Centre a Casa o WifiES, que dotarà als centres educatius de xarxes d'accés sense fils.

 

La transformació del model econòmic per a un futur sostenible

 

Model econòmic comptarà amb una dotació de 21,8 milions –el que suposa un creixement del 24,1%–, per a impulsar línies d'ajuda en iniciatives empresarials, així com incentius que contribuïsquen a transformar el model econòmic valencià, incrementant l'obertura a l'exterior, i la sostenibilitat ambiental, productiva i social.

 

Des d'aquest departament es va dissenyar el Pla d'Acció per a la Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana 2027, que ara s'ha alineat amb l'Estratègia Valenciana per a la Reconstrucció "i que marcarà el full ruta en aquest nou inici.

 

"Tornem a apostar per les línies d'ajudes a la inversió orientades a projectes empresarials transformadors, que tan bon acolliment han tingut en anteriors edicions" ha indicat Soler abans d'apuntar la dotació de 13,1 milions d'euros destinats a la concessió d'ajudes i formació per a projectes d'inversió empresarial que contribuïsquen a la consolidació del teixit productiu, la creació d'ocupació, la sostenibilitat mediambiental i el foment del desenvolupament i la innovació.

 

El projecte de pressupostos 2021 preveu també una dotació de 3 milions d'euros a la realització d'accions formatives, seminaris i a la col·laboració amb universitats i centres d'investigació. Destaquen els convenis subscrits amb un sector clau amb la indústria valenciana com el de la ceràmica a través de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments (ASCER), la partida dels quals s'incrementa un 69%, així com amb la Fundació per al Desenvolupament de la Innovació (FDI), vinculada al sector de l'automoció. Així mateix, contínua el suport a la Xarxa de Càtedres Universitàries de Transformació del Model Econòmic.

 

Pel que respecta al programa de Fons Europeus, estarà dotat amb 12,3 milions d'euros, un increment de 7,5%, amb l'objectiu de ser més efectius en la captació de fons i agilitar tota la gestió que requereixen els programes europeus. "En un moment com l'actual en el qual Europa ha apostat decididament pel suport als Estats membre i a les regions per a ajudar-los a establir les bases de la recuperació a través de Next Generation UE, hem d'agilitar i millorar l'accés i la captació de recursos europeus", ha incidit Soler.

 

Progressivitat fiscal i lluita contra el frau

 

L'Agència Tributària Valenciana estarà dotada amb 53,4 milions que es destinaran principalment a impulsar la presentació de documents per mitjans telemàtics i a continuar lluitant contra el frau i el dúmping fiscal augmentant la planificació i el control tributari.

 

Així mateix, s'augmentarà la cooperació amb altres Administracions per a facilitar a la ciutadania el compliment voluntari de les seues obligacions tributàries. "L'ATV ha apostat de manera decidida per impulsar la participació de la societat en la gestió tributària a través de l'Observatori Fiscal creat recentment", ha subratllat Soler.

 

Pel que fa a la Direcció General de Tributs i Joc, compta amb un dotació de 5,1 milions per a continuar avançant en la reconfiguració del sistema fiscal valencià augmentant la seua progressivitat.

 

El patrimoni com a eina d'eficiència contra la COVID.

 

En la seua intervenció Soler ha explicat que "en matèria de patrimoni els esforços s'orienten a l'adequació i ampliació del parc immobiliari per a complir amb les mesures de seguretat establides contra la COVID. També apostem per tindre edificis segurs, intel·ligents i sostenibles i per la recuperació del patrimoni arquitectònic valencià". 

 

En aquest sentit, la dotació del programa Patrimoni s'incrementarà un 46,3% fins a aconseguir els 33,7 milions. Per la seua part, el Centre Logístic i Arxiu Intermedi de la Generalitat comptarà amb un dotació de 2,75 milions d'euros, un 39,7% més.

 

Respecte a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre, augmentarà el seu pressupost un 52,5% en 2021 fins a aconseguir els  7,8 milions. Aquest augment s'explica per les despeses extraordinàries en neteja, seguretat, subministraments i elements de protecció  derivats de la pandèmia.

 

Promoció turística, lluita contra la despoblació i municipalisme

 

Durant la seua compareixença, el conseller Vicent Soler ha exposat també els comptes per al pròxim exercici de l'àrea de Presidència de la Generalitat, que comptarà amb una dotació de 223,4 milions d'euros, la qual cosa suposa el 0,87% del total del pressupost de la Generalitat Valenciana, i un increment del 10,1% respecte al pressupost de 2020.

 

Segons ha explicat Soler, els pressupostos de Presidència se centren en tres eixos fonamentals emmarcats en la situació d'emergència: l'impuls del turisme, un dels sectors que més està patint els efectes de la pandèmia; l'aprofundiment en les polítiques municipalistes i de suport a ajuntaments i ens supramunicipals; i la lluita contra el despoblament".

El conseller ha destacat que el Turisme constitueix l'eix bàsic de l'actuació de Presidència per a 2021 i abassega quasi la meitat del seu pressupost. "La Generalitat –ha manifestat– vol estar al costat de les empreses, els autònoms i les persones treballadores, que generen el 14% del PIB de la Comunitat Valenciana i el 15% de l'ocupació, per a pal·liar els efectes negatius de la COVID i, al mateix temps, contribuir a la seua reactivació en el menor termini possible".

 

"En concret –ha afegit– amb l'objectiu d'impulsar la recuperació d'aquest sector productiu clau en la reconstrucció econòmica i social de la Comunitat Valenciana, s'ha incrementat la partida dirigida al sector turístic en un 21,4%, fins als 106,2 milions d'euros, la qual cosa representa el 45% del total dels recursos que gestionarà Presidència l'any que ve. Aquesta partida anirà dirigida principalment a Ordenació i Promoció del Turisme així com al Pla de Recuperació del Sector Turístic davant la COVID-19 Recuperatur".

 

Entre les principals línies d'acció, Soler ha destacat el Bo Viatgem, dotat amb 10 milions d'euros, "que té com a objectiu incentivar el turisme intern en la Comunitat Valenciana en la temporada no estival, i dinamitza la demanda turística de proximitat. L'ajuda del bo és del 70% amb un màxim de 600 euros per viatge, i l'impacte d'aquesta mesura per al conjunt de 2021 s'ha estimat en més de 62.000 valencians i valencianes que gaudiran de viatges turístics per la Comunitat Valenciana".

 

Així mateix, el conseller s'ha referit a les mesures de suport econòmic per a persones treballadores autònomes i pimes que desenvolupen la seua activitat en el sector turístic de la Comunitat Valenciana, amb un import de 10 milions d'euros. "Aquestes ajudes directes estan dirigides a establiments d'allotjament turístic, agències de viatge i oferta de restauració, així com aquells altres serveis turístics vinculats als programes de política turística que aporten valor afegit", ha explicat Soler.

 

De la mateixa manera, es destinarà 12 milions d'euros per a iniciatives que permeten requalificar la nostra oferta turística mitjançant, entre altres mesures, la compensació de l'esforç addicional realitzat per les nostres destinacions en la prestació de serveis al turista, a través del Fons de Cooperació municipal per a municipis turístics; la inversió directa de Turisme Comunitat Valenciana en platges; el desenvolupament de més d'una desena de Plans de Governança i Dinamització Turística i l'inici de l'execució dels dos primers Plans de Sostenibilitat Turística de la Comunitat, a Benidorm i Gandia; i l'extensió de la xarxa de CdT cap a l'interior, com Alcoi o Requena, o l'inici de les obres del nou CdT de Benidorm.

 

A més, es destinarà 16 milions d'euros per a iniciatives que permeten reposicionar l'oferta turística de la Comunitat en el mercat, com a campanyes en mercats emissors estratègics; i altres 12 milions d'euros per al Pla de recuperació del Sector Turístic davant la COVID-19 (Recuperatur).

 

Finalment, el pressupost contempla la línia d'ajudes en matèria de formació per a potenciar la professionalització de les persones treballadores del sector afectades per ERTE, així com el nou programa "Tornar millors", de Turisme Comunitat Valenciana, dirigit a facilitar l'accés a cursos en línia per a adquirir competències professionals en àmbits clau com el management turístic en l'era post COVID, la gestió empresarial digitalitzada o la resiliència de l'empresa turística en seguretat i higiene.

 

AVANT experimenta el major increment pressupostari

 

Durant la seua intervenció, Soler també ha destacat que "les mesures de lluita contra la despoblació experimenten el major increment pressupostari respecte de l'any passat, ja que l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) disposarà de 6,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 29,2%".

 

En concret, el fons per a municipis en risc de despoblació comptarà amb 3 milions d'euros, i "respon al compromís adquirit pel Consell d'assegurar la cohesió territorial i evitar que es produïsquen desequilibris en el territori de la Comunitat Valenciana".

 

 

Reforç d'ajuntaments i mancomunitats

 

D'altra banda, el conseller també ha assenyalat que el pressupost de Presidència "mostra l'aposta del Consell pel municipalisme, atés que contempla 77,5 milions d'euros a reforçar el paper dels ajuntaments i mancomunitats, la qual cosa suposa un increment del 21,2%, i el 34,7% dels recursos d'aquest departament".

 

Entre les principals línies es contempla el Fons de Cooperació Municipal, dotat amb 40 milions d'euros, i que serà complementat per part de les diputacions de Castelló i de València; la rehabilitació del patrimoni històric dels municipis, amb 26 milions d'euros d'inversió; i la millora de l'accessibilitat a edificis municipals, que comptarà amb 5 milions d'euros per a eliminar barreres arquitectòniques.