DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

L'IVF supera els 100 milions d'euros concedits en préstecs bonificats Horeca

L'IVF supera els 100 milions d'euros concedits en préstecs bonificats Horeca
 
- La dotació inicial era de 50 milions dins del Pla Resistir, però l'elevada demanda ha fet que la dotació es puga ampliar a través de fons React fins als 150 milions d'euros
- S'han aprovat fins al moment 1.783 sol·licituds amb un valor mitjà per préstec de 60.283 euros, la qual cosa suposa una ajuda mitjana directa de 15.056 euros
 

Valencia (09.06.2021).- El director de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha anunciat aquest dimecres que s'han aprovat ja un total de 1.783 préstecs bonificats Horeca, una de les línies del Pla Resistir d'ajuda econòmica als sectors més afectats per la COVID.

En concret, i encara que la dotació inicial era de 50 milions, l'IVF té ja aprovades operacions per valor de 107,48 milions d'euros, la qual cosa suposa que de mitjana s'han concedit préstecs per valor de 60.283 euros amb una ajuda directa no reembossable mitjana de 15.056,6 euros. En conjunt, les ajudes directes d'aquesta línia superen ja els 25 milions d'euros.
El director de l'IVF, Manuel Illueca, ha incidit en el fet que l'èxit d'aquesta línia ve motivat tant per les condicions dels préstecs, que inclouen un tram no reembossable de fins al 30% i un tipus d'interés del 0,5% amb fins a 2 anys de carència, com per les quanties d'aquests, "que permeten cobrir les necessitats immediates de liquiditat de moltes empreses i adaptar el volum de l'ajuda a les seues necessitats reals".

De fet, si s'analitza per volum d'empresa, cal destacar que el 60,4% dels préstecs (1.077 d'un total de 1.783) ha anat a parar a autònoms per un valor total de 26,87 milions d'euros. No obstant això, són el sector que ha rebut préstecs de menor quantia, amb una mitjana de prop de 25.000 euros per cadascun dels préstecs i una ajuda directa inclosa o tram no reembossable de 7.500 euros.

Per contra, les mitjanes empreses, el volum màxim d'empresa que podia optar a aquesta línia d'ajuda del Pla Resistir, són les que han rebut un menor nombre de préstecs, fins a un total de 31, amb una mitjana per préstec, no obstant això, de 515.858 euros, el que suposa una ajuda directa de 92.085,8 euros no retornable

Anàlisi provincial i sectorial

Per províncies, València concentra la major quantitat de préstecs (1.135 de 1.783) enfront d'Alacant (461) i Castelló (187). Atés l'import mitjà dels préstecs, Alacant, on predomina l'activitat turística i hotelera, té la quantia mitjana per préstec més elevada (87.521 euros per préstec i 20.504 euros d'ajuda directa), seguida de Castelló amb 62.390 euros de mitjana (15.478 euros d'ajuda directa) i finalment València, amb 48.872 euros de mitjana per cada préstec concedit, la qual cosa suposa una ajuda directa per préstec de 12.774,4 euros.

La menor quantia dels préstecs de la província de València es produeix a conseqüència que és la regió en la qual es concentra un major nombre de préstecs bonificats destinats a autònoms, la qual cosa fa que siga la província amb un major nombre d'operacions aprovades, però de menor import.

Si l'anàlisi es realitza per sectors d'activitat, el sector del taxi és el que ha rebut un major nombre de préstecs en nombre total d'operacions aprovades (712), malgrat que són el sector d'activitat amb préstecs mitjans amb un menor import, 23.831 euros per taxi. Els restaurants i serveis de menjars tenen un total de 671 operacions aprovades i en tercer lloc se situen els hotels i allotjaments, que han rebut 106 préstecs.

En relació amb el muntant global de quantia aprovada la restauració és la que ha rebut un major volum de préstecs, fins als 43,57 milions d'euros, seguida dels hotels i allotjaments, que sumen un total de 18,67 milions d'euros i els taxis (16,97 milions d'euros).

Finalment, si s'analitza la quantia mitjana de cada préstec, els hotels i allotjaments hotelers són els que han rebut un major volum mitjà per préstecs, amb una mitjana de 176.153,8 euros per préstec concedit, seguida dels gimnasos (69.334,1 euros), els establiments destinats a convencions i congressos (65.222,2 euros) i els restaurants, amb una mitjana per préstec de 64.938,6 euros.

4.255 sol·licituds

Manuel Illueca ha assenyalat que fins al moment s'han rebut 4.255 sol·licituds per part d'autònoms i empreses, de les quals 717 es troben encara en fase d'estudi, la qual cosa evidencia segons les seues paraules "l'acolliment que ha tingut la iniciativa, que tenia com a objectiu garantir que totes les empreses que eren viables en 2019 pogueren resistir l'entrebanc econòmic provocat pels mesos més durs de pandèmia, mantindre la seua activitat, i anar recuperant de manera progressiva les seues xifres de negoci al llarg de 2021".

D'aquesta manera, el director de l'IVF ha remarcat la importància que les empreses completen el procés "amb tota la informació sol·licitada" ja que, com ha incidit "la major part dels casos que s'han rebutjat han sigut motivats per falta de documentació o per no complir amb els requisits d'elegibilitat establits".

Això sí, ha remarcat que "per al Consell és prioritari reforçar el teixit productiu valencià perquè puga continuar creant i mantenint nous llocs de treball. Darrere d'aquestes ajudes està l'interés general de tots, si aconseguim mantindre el dinamisme de l'activitat econòmica es continuarà creant ocupació i riquesa en el nostre territori".