DESTACATS

Actualitat

Arcadi España anuncia l'ampliació fins a desembre de les ajudes a empreses turístiques, industrials i pimes dotades amb 200 milions

Arcadi España anuncia l'ampliació fins a desembre de les ajudes a empreses turístiques, industrials i pimes dotades amb 200 milions

 

- Reivindica una segona generació de pactes autonòmics que garantisca la suficiència de recursos a través de la inajornable reforma del finançament i la condonació del deute
- Destaca que es destinaran 6 milions a realitzar auditories energètiques per a emetre certificats d'eficiència de tots els edificis de Generalitat
- "Llançarem una nova línia bonificada de l'IVF per a afavorir l'eixida a borsa d'empreses valencianes", ha destacat el conseller

 

08-06-2022.- El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha anunciat que s'ha ampliat fins a desembre el termini per a sol·licitar les línies de finançament bonificat del Institut Valencià de Finances (IVF), dotades amb 200 milions, i destinades a grans empreses turístiques i industrials, així com a pimes que duguen a terme nous projectes d'inversió que milloren la competitivitat del teixit productiu valencià.

 
 
Es tracta de les línies IVF AFIN Gran Empresa Turística, IVF Inverteix Gran Empresa Industrial i IVF Inverteix Pime React EU Feder, la vigència de la qual finalitzava l'1 de juny i que ara es prolonguen fins al 31 de desembre "amb l'objectiu de beneficiar al màxim nombre possible d'empreses".
 
Arcadi España ha comparegut en Les Corts per a informar, a petició pròpia, sobre les línies generals de la política de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Model Econòmic.
 
En la seua intervenció, el responsable de les finances de la Generalitat ha reivindicat "una segona generació de pactes autonòmics que garantisca la suficiència de recursos a través de, entre altres qüestions, la inajornable reforma del finançament autonòmic i la condonació del deute derivat de l'infrafinançament".
 
Així mateix, Arcadi España, ha advocat "per evitar els paradisos fiscals dins d'Espanya i la competència deslleial que generen" i ha reclamat "una desconcentració de l'Estat sense dramatismes".
 
En aquesta línia, el conseller d'Hisenda ha argumentat que tenim l'obligació "de mantindre l'estat de benestar i reivindicar un diàleg que ens permeta garantir la suficiència financera i l'equitat en els recursos econòmics".
 
Arcadi España també ha destacat en la seua intervenció que es realitzaran auditoríes energètiques en tots els edificis públics de la Generalitat per a l'obtenció d'un certificat d'eficiència, "com a pas previ a la implementació de actuacions d'eficiència energètica i aprofitament d'energies renovables, alguna cosa que resulta estratègic en la conjuntura actual".
 
La Conselleria d'Hisenda ha tramitat, per import de 6 milions, l'acord marc per a la contractació d'aquestes auditories energètiques "per a gestionar de forma unificada aquests serveis amb l'objectiu de guanyar agilitat en la tramitació i estalviar costos", ha apuntat el conseller.
 
Sobre aquest tema, Espanya ha indicat que es pretén convertir el patrimoni públic "en ressò-sostenible, per a això es vol implementar actuacions d'eficiència energètica i fotovoltaiques en els seus edificis públics".
 
Paper fonamental de l'IVF
 
Durant la seua compareixença, el responsable d'Hisenda ha ressaltat que les institucions "som el motor per a dinamitzar l'economia. Així, des de la COVID-19, la Generalitat ha vingut donant cobertura a empreses, autònoms i particulars amb els Plans Resistir i Resistir Plus i ara també amb el Pla Reactiva".
 
"Aquest organisme ha passat de materialitzar 72 operacions anuals en 2015 per import de 3,1 milions, a 2.836 operacions per import de 321,2 milions en 2021 entre línies de finançament bonificat per a empreses afectades per la COVID-19, d'emprenedoria, de creixement empresarial, de finançament amb AFIN-SGR i línies socials", ha explicat Espanya.
 
El conseller considera que "hem de finançar l'emprenedoria a través d'una actuació proactiva mitjançant l'impuls de línies i programes de capital de risc per a donar suport al creixement de les empreses valencianes; una estratègia de finançament híbrid de préstecs subordinats i participatius, així com una nova línia bonificada per a afavorir l'eixida a borsa d'empreses valencianes".
 
Transformació del model econòmic valencià
 
En la seua intervenció, Arcadi España ha incidit en la important estratègia d'impuls de la inversió que està realitzant la secretària Autonòmica de Model Econòmic "a través dels grans reptes transformadors: digitalització, transformació climàtica i creixement inclusiu".
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat que fins al pròxim 30 de juny està oberta la convocatòria de subvencions "per a projectes d'inversió empresarial que contribuïsquen a la transformació del model econòmic del nostre territori, dotada amb 12 milions d'euros. Volem aconseguir una Comunitat Valenciana més verda, eficient i cohesionada, que contribuïsca a la millora de la competitivitat del nostre teixit empresarial".
 
Importància de la digitalització
 
Arcadi España també ha detallat que la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTIC) "forma la pedra angular del Consell en matèria de digitalització" i que des d'aquest departament s'està treballant "en la implementació de plataformes i aplicacions digitals que augmenten l'eficàcia i agilitat de l'Administració".
 
"Un dels reptes de la Generalitat és disposar d'una administració eficient", ha remarcat el conseller, qui ha detallat que "mentre que l'anterior Consell pagava les factures a proveïdors de la Generalitat en 90 dies, hui, amb aquest Consell, les abonem en 15 dies gràcies a la major disponibilitat de fons i a l'augment de l'eficàcia en la gestió electrònica de les factures".
 
Així mateix, -ha continuat el conseller, "el model valencià de ciberseguretat és referent a Espanya, la qual cosa ens permet en aquests moments treballar en la implantació del '*blockchain' per a aportar transparència en el tractament de dades, garantir la protecció i millorar les noves necessitats de seguretat".
 
Eficàcia deduccions autonòmiques
 
Arcadi España també ha destacat l'eficàcia de les deduccions autonòmiques "perquè tenen un fonament social i dinamitzador de la nostra economia" i ha detallat que les deduccions del Consell han suposat un estalvi de més de 55 milions d'euros en l'últim any fiscal".
 
"Aquest Consell va acabar amb la injustícia fiscal que es produïa en la Comunitat Valenciana on les rendes més baixes pagaven en l'IRPF per damunt de la mitjana i les més altes per davall de la mitjana. Ara, en canvi, el nostre territori té l'escala més progressiva de l'IRPF i manté una política de deduccions socials", ha afegit el conseller.
 
Protecció del patrimoni
 
Així mateix, Espanya ha assenyalat que la política de la Generalitat en matèria de patrimoni "se centra en la protecció dels nostres edificis, a obrir-los a la ciutadania i a fer-los transparents i funcionals", al mateix temps que ha apostat "per l'adquisició d'edificis emblemàtics en les tres províncies que han de ser patrimoni públic i propietat de tots els valencians i valencianes".
 
En aquest sentit, el conseller d'Hisenda ha anunciat que "s'està ultimant la compra del Palau del Marqués de Rafal a Orihuela per a albergar el centre d'estudis de l'aigua i ser seu del Pla Vega *Renhace".
 
Una resposta diferent davant la crisi
 
Segons Arcadi España, actualment ens trobem en un context de canvi polític, "marcat per les tensions en el mercat de l'energia i de les matèries primeres que han comportat una forta inflació, per l'activació dels fons europeus i per la superació progressiva de les conseqüències de la pandèmia".
 
"Estem en el moment valencià, l'arribada a la Comunitat Valenciana de projectes empresarials com el de *Volskwagen, Hewlett Packard, TMEIC o el de Stalwart Overseas no fan més que corroborar que ara som un territori d'oportunitats", ha assenyalat el conseller.