DESTACATS

Actualitat

« Ves enrere

Igualtat i l'Institut Valencià de Finances donen suport econòmic a entitats sense ànim de lucre que atenen persones amb diversitat funcional

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, han acordat que el banc públic de la Generalitat puga facilitar la bestreta de les subvencions per al manteniment de centres d'atenció social a persones amb diversitat funcional en 2017.

La vicepresidenta, el conseller d'Hisenda i el director general de l'IVF han realitzat aquest anunci en roda de premsa a la seu de l'Institut Valencià de Finances.

Durant la presentació d'aquesta iniciativa, Oltra ha indicat que "es tracta d'una línia de l'Institut Valencià de Finances que finançarà en l'àmbit social, en una mesura pionera, el manteniment de centres que gestionen entitats sense ànim de lucre".

La vicepresidenta ha assenyalat que, des de fa un temps, està treballant amb el director de l'IVF per a pal·liar la situació d'aquests centres a què es veuen abocats, "atés que l'infrafinançament provoca continus problemes de tresoreria, la qual cosa fa que s'arribe tard a pagar a aquestes entitats".

Per tant, la coordinació entre ambdós departaments permetrà a les organitzacions que atenen aquests serveis ajustar còmodament els cobraments i els pagaments derivats de la seua activitat corrent.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha insistit en el "caràcter pioner" d'aquesta iniciativa en un tema que afecta "els més dèbils i vulnerables i les entitats que no tenen afany de lucre, que no tenen el solatge financer per a suportar l'ajornament d'uns diners que, hui en dia, arriba per mitjà del Fons de Liquiditat Autonòmic o altres vies extraordinàries". "Som pioners dins del sector financer en la consecució d'acords amb les diferents conselleries per a atendre problemes del dia a dia dels ciutadans i garantir la prestació de serveis fonamentals".

Soler ha posat també en relleu que aquesta iniciativa mostra "la rellevància de la banca pública de la Generalitat, una banca pròpia del segle XXI, que entra en un sector en què la banca privada no ha entrat en aquests anys". "Des de la banca pública, la Conselleria d'Hisenda ha marcat la senda a la banca privada", ha recalcat.

Més d'un centenar d'entitats beneficiades

S'estima que més d'un centenar d'organitzacions o entitats privades sense ànim de lucre, titulars de centres d'atenció social a persones amb diversitat funcional (inscrites en el Registre de Titulars d'Activitats, Centres i Serveis d'Acció Social de la Conselleria) puguen accedir a aquest servei.

Respecte d'això, la vicepresidenta Oltra ha insistit que "és la primera vegada que s'obri una línia social en la banca pública valenciana, la qual cosa demostra que la banca pública valenciana respon als col·lectius més vulnerables i ho fa, a més, des d'un punt de vista econòmicament molt avantatjós".

La vicepresidenta, que ha definit aquest acord com "una decisió de legislatura", ha remarcat la importància d'aquesta mesura "perquè llevem l'angoixa al sector de la diversitat funcional, i això no té preu".

El director de l'IVF, Manuel Illueca, ha reflexionat sobre que en determinats àmbits es qüestionara que hi haja una banca pública "que done suport a les persones i tinga una mirada social". I ha afegit: "No hi ha millor manera de fer realitat aquestes qüestions que posar circulant finançament a disposició d'un sector que realment pateix estretors financeres, no insolvències. No és un sector insolvent. Les fallides de companyies són mínimes i any rere any presten un servei".

Illueca ha insistit, a més, que "finançar aquestes empreses entra dins del servei que ha de prestar la banca pública. Anem on no va la banca privada i així assegurarem que, abans o després, la banca privada hi vaja també quan veja que, efectivament, la iniciativa és possible".

Préstec a curt termini a un interés baix

Segons ha explicat la responsable de les polítiques socials en el Consell, la font d'ingressos primordial del sector és la subvenció atorgada per la Generalitat.

Per això, i per a evitar que els retards en els pagaments causats bàsicament per l'infrafinançament i l'arbitrarietat en els terminis d'entrega del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), es posa a disposició d'aquestes entitats una ferramenta financera que els permeta afrontar amb garanties i estabilitat la gestió dels centres.

Es tracta d'un préstec a curt termini que cobriria el 100 % de l'import de les subvencions de l'exercici pressupostari a tornar en 18 mesos, amb un tipus d'interés fix entre el tres i el 4 % anual des de la formalització fins a la notificació de l'aprovació de les subvencions.

L'interés baixarà fins al 2 % des del moment que es notifique la resolució de la subvenció fins a la cancel·lació del préstec.

Així mateix, la cancel·lació anticipada no comportarà cap comissió addicional, mentres que la d'obertura es queda en un 0,25 % sobre l'import nominal del préstec.

Per a accedir a aquest servei de l'IVF, les entitats hauran d'haver sigut beneficiàries de subvencions de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la convocatòria de 2016 i incloure en la sol·licitud una declaració jurada que han tornat a sol·licitar l'ajuda en l'exercici 2017, i estar al corrent de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

El desembossament es farà en tres entregues a compte al gener, al maig i al setembre. A la formalització del préstec, el 33 % de l'import sol·licitat. Si supera en un 10 % les rebudes en 2016, el percentatge de desembossament s'aplicarà sobre el 110 % de la subvenció aprovada eixe any. S'exceptua d'aquest límit les entitats que gestionen centres que no estiguen en funcionament tot l'exercici 2016.

De la mateixa manera, a partir de l'1 de maig de 2017 s'integrarà el 33 % de la subvenció finalment concedida, i es regularitzarà, si és el cas, les diferències que hagen pogut produir-se amb motiu del primer desembossament. La tercera entrega tindrà lloc a partir de l'1 de setembre de 2017 i serà el 33 % de l'import de la subvenció finalment concedida.

D'aquesta manera, l'IVF retindrà l'1 % del total de la subvenció a compte dels interessos de l'operació. Hi ha la possibilitat que en la data de venciment l'IVF abone al prestatari l'excés d'interés descomptat o, a falta d'això, li reclame els imports pendents a abonar en concepte d'interessos.

Després de la sol·licitud, la Subdirecció de Riscos de l'IVF l'estudiarà i emetrà un informe que se sotmetrà als seus òrgans de decisió. El resultat de la deliberació serà notificada a l'entitat sol·licitant i a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.